Multiferroiczna pamięć działa w temperaturze pokojowej

23 grudnia 2014, 11:36

Międzynarodowy zespół naukowy pracujący pod kierunkiem specjalistów z Cornell University stworzył działający w temperaturze pokojowej magneto-elektryczny układ pamięci. Urządzenia tego typu mogą w przyszłości posłużyć do wyprodukowania energooszczędnych urządzeń zawsze gotowych do pracy



Komórki odpornościowe mózgu reagują na tłuszcze w diecie

15 grudnia 2014, 12:11

Kiedy naukowcy podawali myszom pokarmy bogate w nasycone kwasy tłuszczowe z mleka, dochodziło do eksplozji populacyjnej mikrogleju w podwzgórzu, a więc regionie odpowiedzialnym m.in. za kontrolę głodu.


Kontrolowanie wagi za pomocą ekstraktu z ziemniaków

15 grudnia 2014, 07:33

Wyciąg z ziemniaka może ograniczyć przyrost wagi związany z wysokotłuszczową dietą obfitującą w rafinowane cukry.


Czytanie

Zmieniony mikrobiom jelitowy parkinsoników

12 grudnia 2014, 11:39

Fińscy naukowcy odkryli, że przewód pokarmowy osób z chorobą Parkinsona zamieszkują inne bakterie niż osób zdrowych.


Pasywne zimno

1 grudnia 2014, 14:20

Na Uniwersytecie Stanforda opracowano rewolucyjny materiał, który może chłodzić budynki bez potrzeby uruchamiania klimatyzacji. Cienka, wielowarstwowa powłoka ułatwia transfer energii z budynku w postaci promieniowania podczerwonego, a jednocześnie niezwykle efektywnie odbija światło słoneczne


Tłuszcze trans negatywnie wpływają na pamięć

20 listopada 2014, 12:25

Wysokie spożycie tłuszczów trans wywiera największy negatywny wpływ na pamięć mężczyzn poniżej 45. r.ż.


Oporność przed antybiotykami

7 listopada 2014, 11:58

Ernest Cable, brytyjski żołnierz, który w 1915 roku zmarł na dyzenterię (czerwonkę) w okopach północnej Francji wszedł właśnie na stałe do annałów epidemiologii. Sekwencjonowanie DNA wykazało, że Shingella flexneri, która go zabiła, była oporna na penicylinę na całe lata przed wynalezieniem jej przez Fleminga w 1928 roku.


Nadużywanie alkoholu w okresie dojrzewania prowadzi do utrzymujących się zmian w mózgu

29 października 2014, 12:40

Badania na zwierzętach pokazują, że ostre picie w okresie dojrzewania może prowadzić do zmian strukturalnych w mózgu i deficytów pamięciowych utrzymujących się po osiągnięciu dorosłości.


Czym odżywiali się gladiatorzy z Efezu?

21 października 2014, 06:45

Rzymscy gladiatorzy byli w dużej mierze wegetarianami i po treningu pili jako tonik wzmacniający napój z roślinnego popiołu. Do takich wniosków doszli naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Wiedniu oraz Uniwersytetu w Bernie, którzy przeprowadzili badanie antropologiczne szkieletów z odkrytej w 1993 r. II-III-wiecznej nekropolii w Efezie.


Rekinek psi

Poznacie rekina po osobowości

2 października 2014, 11:21

Rekiny mają osobowości, które wpływają na to, jak chętnie nawiązują kontakt z innymi osobnikami.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy